Fakta om hästar

Vid sidan om hunden måste man nog säga att hästen är människans bästa vän. Att ha en egen häst är något speciellt och visst är det fantastiskt om man kan få dressera och tävla den. Det skapas också ett alldeles särskilt band mellan ägaren och en häst. Jo, hästar är fascinerande varelser.

 

Eftersom du läser det här förmodar vi att du gillar hästar och därför har vi valt ut 20 spännande fakta om hästar och samlat dom här.

1. Statistik från jordbruksverket visar att det finns 355 500 hästar i Sverige. 76 procent av hästarna finns inom större tätorter eller i tätortsnära områden.

2. Tamhästar brukar ha en livslängd på omkring 25 år. Men hästar kan leva längre än så. Men den häst som sägs ha levt längst var en häst på 1880-talet som hette Old Billy. Den hästen blev hela 62 år gammal.

 3. En häst kan äta jättemycket hö per dag. Hur mycket eller lite en häst äter beror så klart på storleken. Stora hästar kan äta över 20 kilo per dag om de får äta så mycket de vill. Forskare menar att vi ska ge våra hästar 1,5 -2 kg ts /100 kg kroppsvikt per dag eftersom man har sett att det minskar risker för foderrelaterade sjukdomar. För varje 100 kg kroppsvikt behöver alltså hästen få i sig minst 1,2 kg hö, men helst det dubbla, alltså 2,4 kg hö per 100 kg kroppsvikt.

4. Hästar kan visa kärlek och känslor. De är dessutom väldigt sociala djur som behöver sällskap och har lätt att känna sig ensamma. De sörjer en partner eller kompanjon som har gått bort.

5. Om omgivningen är kall blir hästen också kall. Och detta kan du känna på hästen genom att känna den bakom öronen.

6. På tal om öron så har hästen 16 muskler i varje öra så att den kan vrida sitt öra hela 180 grader.

7. Hästar kan sova både stående och liggande.
Hästar kan inte kräkas. Detta innebär att en häst kan bli jättesjuk om de får i sig fel föda, som giftiga växter.

8. Till skillnad från andra djur som hundar kan inte hästar andas genom munnen. Därför kan det vara livsfarligt om hästen får en sjukdom eller skadar mulen på ett sådant sätt att den inte kan andas genom näsborrarna.

9. Hästar med rosa hud kan få solbränna. Men om man kan använda solkräm på en häst har vi tyvärr inga uppgifter om.

10. Hästar gillar inte röda band. Om man sätter ett rött band på en häst så sparkar den rakt ut. Men andra färger går bra.

11. Förresten finns det en gammal missuppfattning att hästar skulle vara färgblinda. Men det stämmer inte. Hästar ser dock gul-gröna toner bättre än blå-lila.

12. Dessutom har hästar mycket bättre mörkerseende än människor. De tar sig lätt fram i mörkret utan problem. Däremot tar det längre tid för hästar än för människor att justera ögonen och synen från mörker till ljus och från ljus till mörker.

13. Hästar kan lyfta sin päls i flera olika separata lager och skapa luftfickor mellan lagren. Det är faktiskt så här de gör för att hålla sig varma på vintern.

14. En flock vildhästar består i regel av 3 till 20 djur. Det är inte en hingst som leder en hästflock. Det gör istället den mest dominanta honan.

15. I USA bidrar hästindustrin med omkring 39 miljarder dollar årligen till landets ekonomi och försörjer 1,4 miljoner heltidsarbeten.

Här nere har vi samlat de sista fem faktan under lika många frågor. Fundera lite innan du försöker svara på frågorna. Svaren kan komma att överraska dig!

Hur ska jag veta om min häst älskar mig?

Om du vill veta om din häst älskar dig eller inte så ska du vara uppmärksam på huvudets position och öronens. Huvudets position säger oss mycket om en häst mår bra eller inte. Om huvudet och nacken hänger ned något när du pratar med den så betyder det att den känner sig trygg med dig och vill vara hos dig. Om hästens öronen lutar bakåt och nedåt så är det också en signal om att hästen är avslappnad med ditt sällskap. Dessutom, om öronen lutar något bakåt när du rider på hästen är detta också bra. Detta innebär att djuret fokuserar på det som ryttaren kommunicerar. Även svansen kan berätta en del för dig. Hästen använder sin svans ungefär som hundar. Är den mellan benen är hästen rädd och orolig. Men om hästen är höjd, då är den glad och kanske till och med upprumd. Så därför om din häst har svansen höjd, har något hängande läppar och öron som är något lutade bakåt så betyder det att din häst älskar dig!

Hur uppstod hästen?

Vetenskapsmän tror att den mest avlägsna släktingen man hittat levde för ungefär 50 miljoner år sedan och ser ut ungefär som en blandning av häst, åsna och hund. Den är också mycket mindre än vanliga hästar idag. Den här förhistoriska hästen har man döpt till Eohippus och den hade fyra tår med trampdynor på framfötterna och tre tår med trampdynor på bakfötterna. Hästen utvecklades i Nordamerika, men dog ut där efter att ha spridits vidare till Asien.

Hur snabbt kan en häst springa?

Att hästar springer snabbt vet vi ju. Hästar galopperar med en snitthastighet på omkring 44 km/h. Men det snabbaste som en häst har uppmätt vid sprint är den dubbla hastigheten, nämligen 88 km/h.  

Hur långt kan en häst hoppa?
Det längsta som uppmätts av ett hästhopp över vatten är 8,4 meter. Rekordet utfördes den 25:e April 1975 i Johannesburg, Sydafrika.
Hur högt kan en häst hoppa?

Den högsta höjd som uppmätts av ett hästhopp är 2,4 meter upp i luften. Rekordet uppmättes den 5:e februari 1949 i Vina del Mar, Chile.