Om du som älskar hästar vill hita sätt att jobba med det du älskar så finns en uppsjö av spännande möjligheter. Det finns 350.000 hästar i Sverige och alla dessa djur har olika uppgiftre och måste tas om hand om. Här har vi listat de 10 mest spännande jobben för dig som vill jobba med just hästar.

 

10. Hästskötare

Om man tar hand om hästen och hjälper till med deras vardagliga behov är man hästskötare. Hästar måste ju få i sig hö och tas till veterinären om den har blivit skadad eller sjuk. Har du en egen häst är du ju också hästskötare, men alla stall behöver dom.

 

9. Stallarbetare

Om man inte har så stora kunskaper om höstar kan man börja jobba som stallarbetare. Då har du inget direkt större ansvar för hästarna, men ansvar för att det som ska finnas i stallet verkligen finns där och är i bra skick.

 

8. Hovslagare

En hovslagare är inte bara någon som bankar in nya skor åt hästen. Det här är ett riktigt yrke som kräver utbildning. Och för att lära dig måste du gå i hovslagarskola. Mer om hur man blir hovslagare och hitta utbildningar kan man läsa hos hovslagarföreningen.

 

7. Ridlärare

Om man vill rida så måste man ju lära sig det på något sätt och det är en ridlärare som kan hjälpa dig med att lära dig att rida. Ridlärare håller kurser, ger privatlektioner och håller i ridläger.

 

6. Djur- hästmassör

Om du inte vill utbilda dig till veterinär men ändå gillar att ta hand om hästar och få dom att må bra kan man utbilda sig till djur- eller hästmassör.

 

5. Djurvårdare

Djurvårdare innebär en bredare och längre utbildning än hästskötare, men du kan ändå välja att jobba enbart med hästar om du vill. Med utbildningen i bakgrunden kan du jobba med många olika djur, exempelvis på djurparker.

 

4. Ridande polis

Du som vill ägna dig åt att upprätthålla lag och ordning har möjlighet att bli ridande polis. Detta innebär bland annat att du får patrullera gator och torg beriden på en häst.

 

3. Kusk

En kusk är helt enkelt en person som kör en häst. Främst associerar man nog ordet kusk med travkuskar. Men det är inte bara travtävlingar som behöver kuskar. Det finns många olika ställen och yrken där kuskar behövs och hästar används till många praktiska sysslor. Förr i världen fanns många yrkeskuskar varav många körde droska. De kunde även vara privatanställda i välbärgade familjer. Idag finns de flesta så kallade brukskuskar inom skogs- eller jordbruk, turism, parkskötsel eller skötsel av naturskyddsområden.

 

2. Häst-/ Travtränare

Alla hästar måste tränas, inte bara för att tävla utan även för att hålla dom i form och. Man vill gärna anlita någon utbildad för att få det mesta ut av konditionsträning för hästar. Travtränare är en populär form av hästtränare. Om man vill bli travtränare så kan man läsa Naturbruksprogrammet med inriktning Häst & travsport. Som travtränare måste man ha licens. En A-licens är en professionell tränarlicens och dessa beviljas av Svensk Travsport.

 

1. Jockey

En jockey tävlar med fullblodshästar i galopplöpningar. Män och kvinnor är jockeys på lika villkor. För att bli jockey måste man ha hög kondition och gå som lärling under fyra år hos en professionell tränare.