En häst kostar i regel 30 000 kronor. Den exakta inköpssumman varierar vanligtvis från mellan cirka 1 000 och 200 000 kronor, men tävlingshästar för trav och galopp kostar i många fall miljonbelopp. Hästens ålder, stamtavla och fysik är tre viktiga aspekter som påverkar priset.

Att köpa en häst är inte nödvändigtvis en dyr historia. Men innan du köper din häst är det viktigt att du har vetskap om vad du ska använda hästen till. Har du som mål att kunna tävla med den, ska den agera arbetshäst eller är du kanske ute efter en utställningshäst?

Hästar som inte ska användas för tävling eller utställning är inte världens dyraste hästar, och kostar ofta mellan 1 000 och 15 000 kronor. Tävlings- och utställningshästar kostar dock vanligtvis hundratusentals kronor, och i de fallen tillkommer även kostnader för luxuösa hästtransporter till tävlingar och utställningar.

 

Kan man skaffa en gratis häst?

Ja, men det är i regel en dålig idé. Om någon erbjuder dig en gratis häst finns det en överhängande risk för att den kommer bli en belastning rent utgiftsmässigt. Hästen kan exempelvis ha beteende- och/eller hälsoproblem, som i sin tur du måste behandla samt betala för.

Om du inte känner och litar på den person som erbjuder dig en gratis häst; tacka då nej!

 

5 kostnadsposter för att äga häst

  1. Mat: Utgifter för foder som du exempelvis köper på Granngården tillkommer. Matkostnaderna är omfattande såvida hästen inte regelbundet är ute på grönbete.
  2. Veterinärvård: Veterinärrelaterade utgifter likt sprutor, hälsokontroller samt akuta operationer är kostsamma.
  3. Utrustning: Du behöver en sadel, en träns samt eventuellt också tävlingstillbehör likt en dressyrgjord.
  4. Underhåll: Utgifter för exempelvis klippning samt hästskor tillkommer.
  5. Träning: Oavsett om du ämnar elitsatsa eller inte tillkommer ofta utgifter för ridlektioner.

 

Vad kostar det per månad att äga en häst?

Det kostar det i regel mellan 2 000 och 3 500 kronor per månad att äga en häst, vilket motsvarar en normal delbetalningssumma för en bil. Vi kan därför slutleda att det är dyrt att förfoga över en häst, så även om inköpspriset för hästen är lågt är de löpande kostnaderna nästan alltid stora.

 

Hur kan man finansiera en häst?

Det är brukligt att antingen ta ett privatlån, alternativt att höja sitt bolån för att betala för sitt hästköp.

 

1. Privatlån

Ett privatlån har i regel en räntesats på 5 till 10 %, och avbetalningstiden är ofta lång. Hos låneportaler likt den som Sambla tillhandahåller kan du låta ett flertal långivare tävla om att ge dig bäst lånevillkor, vilket medför att dina möjligheter för att kunna ta ett hästlån till låg ränta maximeras.

 

2. Höj bolånet

Om du äger din egen bostad är det en bra idé att höja ditt bolån, då bolåneräntan endast ligger på cirka 1,75 %. Du kan dock endast belåna din bostad till 85 % av dess värderingsvärde, och en högre belåningsgrad innebär även högre amorteringskrav enligt de regler som Regeringen beslutade om år 2016.