En häst kostar mycket pengar och detsamma gäller för en stallplats, som du behöver ha om du inte har ett eget stall som din häst kan bo i. Denna artikel är en heltäckande resurs för vad priset för att hyra en stallplats ligger på, samt vad som påverkar priset du betalar.

 

Vad kostar det att hyra en stallplats?

Ett normalt pris för en stallplats i Sverige ligger på cirka 5 000 kronor. Det är standard att du betalar mellan 1 000 och 15 000 kronor för en stallplats, och priset skiftar främst beroende på var du bor, hur mycket hästen äter, hur ofta hovarna ska slås om, hur ofta hästen ska kammas och hur ofta hästen behöver träna.

En stallplats i en större stad likt Malmö, Stockholm eller Göteborg kostar i regel mer jämfört med stallplatser i mindre orter.

 

Läs mer: Vad kostar en häst?

 

Snabbtips: Så kan du låna till en stallplats

  1. Ta ett snabblån, med en ränta på cirka 35 procent. Ett snabblån kan vara bra om du har svårt att betala stallräkningen, och behöver lösa fakturan för att hästen inte ska bli vräkt. Att långsiktigt finansiera hästens stallplats med ett snabblån är en dålig idé, främst då årsräntan är hög. Om du tar ett snabblån är det viktigt att du jämför räntesatserna, så här kommer en lista med de bästa snabblånen.
  2. Ta ett privatlån, med en ränta på cirka 7,5 procent. Ett privatlån har en lägre ränta jämfört med ett snabblån, men den genomsnittliga utbetalningstiden ligger dock på cirka 5 bankdagar. Det är mycket jämfört med att det bara tar cirka en bankdag innan du har pengarna på kontot när du tar ett snabblån. Att finansiera en stallplats med ett privatlån är en bra idé, då årsräntan är relativt låg.
  3. Höj ditt bolån, med en ränta på cirka 2 procent. Att höja sitt bolån är ganska krångligt, då du måste boka ett möte med en banktjänsteperson. Utöver detta kan du bli tvungen att betala av mer pengar på lånet om du höjer det, och du inte heller låna till mer än 85 % av bostadens värde. Vi rekommenderar därför inte att du höjer ditt bolån för att finansiera en stallplats.

 

Stallplats; detta kostar pengar!

 

1. En egen box (ca. 1 000 kr/mån)

En normal boxhyra för en häst ligger normalt på omkring 1 000 kr per månad, men priset varierar kraftigt beroende på om du bor i en större stad eller inte.

 

2. Mat (ca. 1 000 kr/mån)

Den månatliga matkostnaden ligger på cirka 1 000 kr för en normalstor häst. Notera att matkostnaden blir mindre än så om din häst ofta får vara ute på grönbete, eller om du själv köper billig hastmat på till exempel Granngården.

 

3. Hovslagare (ca. 500 kr/mån)

Hästar behöver normalt nya hovar varannan månad, vilka kostar cirka 1 000 kr (500 kr/mån) inklusive den avgift du betalar till hovslagaren. Om din häst har en skadad hov krävs speciella, och lite dyrare hovar som kan kosta uppemot 2 000 kronor inklusive avgiften till hovslagaren.

 

4. Utrustning (ca. 200 kr/mån)

En normal månatlig kostnad för hästutrustning ligger på 100 kronor om du bara använder begagnade produkter, och upp emot 2 000 kronor om du ofta köper nya produkter likt sadlar och kammar. Medianpriset för hästutrustning ligger dock på cirka 200 kronor per månad, förtydligar mom.com.

 

5. Veterinärvård (ca. 500 kr/mån)

Veterinärvårdskostaden för en häst som har stallplats ligger i regel på cirka 500 kronor per månad, om veterinären åker till stallet med jämna mellanrum för att titta till din häst.

 

6. Träning (ca. 800 kr/mån)

Att träna med din häst tillsammans med andra ridskoleelever kostar ofta cirka 200 kronor per tillfälle, vilket motsvarar omkring 800 kronor per månad om vi förutsätter att du tränar med hästen en gång i veckan. Privatlektioner kan däremot kosta cirka 1 000 till 3 000 kronor per tillfälle, och det priset du betalar beror främst på ridlärarens kunskaper och erfarenheter.