Hästen Fusaichi Pegasus är världens dyraste häst. Han såldes för över 70 miljoner dollars av den irländska uppfödaren Coolmore Stud, ägare av världens största fullblodsavel. Som kapplöpningshäst är Fusaichi Pegasus därför världens dyraste häst någonsin.

Som ung hingst vid ett års ålder köptes Fusaichi Pegasus för 4 miljoner dollar av Fusao Sekiguchi. Hans namn är en kombination av hans ägares namn, ”Fusao”, och det japanska ordet för ett, ”ichi”. Betydelsen av namnet var att hästen skulle bli ”nummer 1”, alltså den bästa. Den andra halvan av namnet är den bevingade hästen i den grekiska mytologin.

Hingstens racingkarriär var imponerande, med nio starter, sex segrar och två förluster. Men Fusaichi Pegasus anses ändå ha varit en besvikelse som tävlingshingst, särskilt med tanke på det pris som Sekiguchi sålde honom för. Hans son Roman Ruler producerade Ruler on Ice, vinnare av Belmont Stakes 2011.

Efter att ha gått i pension blev han den näst bästa avelshästen efter den berömda hingsten Shareef Dancer. Fusaichi Pegasus lever nu som pensionerad häst i Kentucky.

Läs även om: Världen största häst