Att äga en häst kostar i regel allt från några tusen per månad och uppåt 10 – 20 000 kronor per månad. Det handlar om kostnader för inköp av häst, foder, stall eller stallhyra, veterinäravgifter med mera. Vad kostnaden sedan blir löpande per månad beroer på en rad olika faktorer.

Innan man bestämmer sig för att köpa en häst är det därför viktigt att man har bra koll på alla kostnader. Därför är det viktigt att du verkligen vet att du har råd och att din ekonomi är såpass stabil så att du vet att du kommer att fortsätta ha råd med att behålla din häst. Exakt vad en häst kostar per månad är svårt att säga. Om du har en häst som du tävlar med internationellt kan det bli betydligt större kostnader än 10 – 20 000:- per månad. Vad din häst kostar beror alltså helt på vad du har din häst till och hur mycket du gör för den. Men räkna inte med att du kommer att klara av att ta hand om en häst för under 6000 kronor.

Även om du bara har en häst för sällskaps skull och inte har extrakostnader så kan det ändå bli dyrare än ovan nämnd summa. Många har inte riktig koll på vad deras häst egentligen kostar eftersom de utelämnar kostnader som de faktiskt har men inte alltid tänker på. Så var själv beredd på att det kan komma kostnader, både för punktinsatser och löpande utgifter, som du själv inte har planerat för.

Här går vi igenom olika kostnader för att köpa och äga en häst, så att du ska få en bra överblick och förstå vad det egentligen innebär rent ekonomiskt att äga en häst.

 

Inköp av häst

Hur mycket en häst kostar beror helt på vilken ras och stamtavla. Du kan behöva betala några tusenlappar för en vanlig häst uppfödd här i Sverige och upp till många hundratusentals kronor för en tävlingshäst med bra stamtavla. Så valet är ditt, det beror helt och hållet på vad du vill ha hästen till och vad du ska ha din häst till. På marknadsplatserna i Sverige hittar man hästar från omkring 20.000 uppåt en halv miljon kronor. ”Vanliga” hästpriser i Sverige ligger på omkring 40 – 80 000:- Tävlings- och avelshästar med åtråvärda stamtavlor kan kosta i princip hur mycket som helst.

 

Frakt av häst

Det kostar att ta hem en häst, så planera tidigt hur du ska få hem den eller till stallet. Många tänker inte på att frakt kommer att bli en löpande kostnad, främst i form av bensin. Det här är en summa som många inte tar med när de räknar ihop sina löpande kostnader.

Det kan vara svårt att ha häst om man själv inte har bil eller tillgång till bil. Men om du har bil kanske inköp av en släpvagn är en bra idé så att du kan frakta hästen hem själv, samt transportera hästen vid behov.

 

Hästsläp, släpvagnar

Hästsläp som man brukar kalla de släpvagnar som man transporterar hästar på. Här väljer du helt och hållet själv på vilken nivå du vill lägga dig. Ett begagnat släp för en häst kan kosta allt från några tusen upp till tiotusen. Enklare, nya släp för en häst kan man få tag på för drygt tio tusen. Men om du vill ha högre kvalitet eller ha en vagn som tar två eller tre hästar så stiger priserna snabbt. Var inte förvånad om du hittar vagnar för mellan hundra och tvåhundra tusen kronor.

Ett alternativ är långtidshyra, leasing eller avbetalning. Då kan du få tag på en vagn av bra kvalitet men behöver då betala ett par, tre tusen kronor per månad. Fördelen är att du kanske kan få en vagn med bättre kvalitet än vad du skulle ha råd med än om du betalade av den direkt.

 

Hyra stallplats eller eget stall?

Den största frågan om man äger en häst är nog ändå om var man ska placera hästen. Om man inte har stall, ska man bygga upp ett eget stall eller hyra stallplats av någon? Om du bygger ett stall själv så räkna med en kostnad på 40-50.000:- även om du nog kan komma undan något lägre än så. Men om någon hjälper dig att bygga tillkommer byggkostnader. Om du köper hela arbetet så får du räkna med en kostnad på 200.000:- Om man ska bygga ett stall själv kan det vara en bra idé att bygga ut fler stallplatser så att man själv kan hyra ut platser till andra. Då kan du själv få in en summa per månad som täcker egna kostnader.

Om du hyr stallplats handlar det om var du bor. Ute på landet kan man hitta stallplatser för 500 – 1000 per månad, inklusive hästströ och foder. Nära storstäderna drar kostnaderna för stallhyra upp betydligt mer än så.

 

Träning och motion

Även om du inte ska träna din häst för tävlingar behöver din häst motion. Om du regelbundet tar din häst på träningar eller har en coach som exempelvis är duktig på konditionsträning för hästar, räkna med en kostnad på minst någon tusenlapp uppåt femtusen kronor per månad. Det är inte ovanligt att hästar avsedda för tävling kostar 10.000:- per månad i träningskostnader.

 

Försäkring

En försäkring till din häst är nödvändig. En vanlig liv- och veterinärförsäkring för en häst kostar i snitt mellan 15 – 20 000 kronor per år. Om hästen har ett högt värde stiger kostnaderna.

 

Vaccinationer och veterinärbesök

För vaccinationer och veterinärbesök, räkna med kostnader på minst ett par tusen per år.

 

Kostnad för hovslagare

Tänk på att hovslagare är ytterligare en löpande kostnad ehuru det inte rör sig om någon stor summa utslaget per år. Räkna med en kostnad på några tusen per år.