En kentaur är en varelse med ursprung i grekisk mytologi avbildad som hälften människa och hälften häst. Oftast gestaltas en kentaur med en mans övre kropp ovanpå en hästkropp. Kentaurer har i modern tid även blivit populära inom modern litteratur som sagor och fantasy.

Det grekiska ordet kentauros har ett oklart ursprung. Etymologin bör vara ken + tauros, vilket översätts ungefär till orden ”genomträngande” + ”tjur”. Exakt hur detta namn har uppstått eller den ursprungliga meningen vet man inte. Möjligen har det något att göra med att vissa tidiga kentaurer avbildades med horn.

 

Vilka var kentaurerna?

Trots att kentauren var hälften människa, hälften häst var denna mytologiska varelse från början lika vild som en vildhäst. Kentaurerna var ett särskilt folk, ett vilt folk som levde för sig själva, långt borta från civilisationen. De sägs ha levt på flera olika ställen, på Nomós Magnisías, på berget Óros Pílion, ekskogen i Foloi och på Ákra Maléas.

Runt 500 – 400 f.Kr. var kentauren synonym med krigiska varelser och avbildades enbart med mäns överkroppar. Senare under Antikens rom började man avbilda hela kentaurfamiljer med både kvinnor och barn.

I den grekiska mytologin finns flera berättelser om kentaurer och hjälten Herakles. En berättelse handlar om hur Heraklas dödade Nessos som var den elakaste och slugaste av alla kentaurer. En annan berättelse handlar om Folos som var en godhjärtad Kentaur, men något klantig. Han tappade en av Herakles förgiftade pilar på sin egen fot och avled. Herakles odödliggjorde honom genom att lyfta upp honom till himlavalvet och låta honom bli en stjärnbild.

 

Hur uppstod kentaurerna?

Det finns flera myter och berättelser hur dessa varelser, hälften människa hälften häst, egentligen kom till. En vanlig berättelse är att Kentaurerna skapades av Ixion och Nephele. Berättelsen förtäljer att Nephele var ett moln som skapades för att liknade Hera för att lura Ixion att avslöja sin lust för Hera till Zeus. Ixion förförde Nephele och från detta förhållande skapades kentaurer.

En annan version gör dem dock till barn av Centaurus, en man som parat sig med Magnesiska ston. Centaurus var antingen själv son till Ixion och Nephele eller till Apollo och nymfen Stilbe.

En annan kentaurstam sägs ha bott på Cypern. Enligt Nonnus föddes de av Zeus, som i frustration efter att Afrodite hade undgått honom, spillde sitt utsäde på marken. Till skillnad från Greklands fastland var cypriska kentaurer behornade.

Tips: Läs spännande fakta om hästar