Alla hästar behöver konditionsträning för att prestera. Även hästar som inte tävlar måste få en viss konditionsträning. Bland vedertagna metoder kan nämnas skritt, intervallträning och backträning. Viktigt är att träningen är varierad och att hästen kommer upp nära maxpuls för att effektivisera hjärtats kapacitet.

För en distanshäst krävs uppemot fem år för att bygga upp en de maximala distanserna och tempona på internationella tävlingar. Det är även viktigt att man inte blandar samman konditionsträning och tävlingssäsong. I stället ska man lägga in konditionsträningen innan tävlingssäsongen så att hästen är i bra kondition när det är dags.

Vad händer i hästens kropp vid konditionsträning?

  • Hjärtats arbete effektiviseras.
  • Förändringar i blodet.
  • Förändringar i musklerna.
  • Förhöjd mjölksyretröskel.
  • Värmeregleringen effektiviseras.
  • Alla vävnader i rörelseapparaten blir starkare/behåller sin styrka

 

Vad innebär att Hjärtats arbete effektiviseras?

Hjärtats kapacitet effektiviseras så att det pumpar ut mer blod vid varje slag vilket delvis beror på att hjärtmuskeln först och främst blir starkare. Detta innebär att vid ett givet arbete kan hästen hålla en lägre puls och ändå tillföra tillräckligt med syre till musklerna.

 

Börja tidigt med konditionsträning

Många hästkännare anser att det är viktigt att börja träning tidigt och att unghästar måste röra på sig mycket. Enligt studier får hästar som får springa fritt i hage en bättre anpassning av ledbrosk, senor och skelett än hästar som står stilla i en paddock.

 

Skapa bra variation i träningen

Tränar man för mycket eller på fel sätt kan hästen bli övertränad. Risken för ridhästar är dock relativt liten, jämfört med tex travhästar. Däremot är det viktigt att variera träningen. Variation i träningen är en faktor som har samband med färre skador. Detta kan man konstatera då träningsvariation tycks ge färre förlorade träningsdagar.

 

Hur konditionstränar man en häst?

Att jobba med hästar tar mycket tid. Konditionsträning av hästar är något man nästan måste göra dagligen och samtidigt hitta variation och veta hur man anpassar den till hästens egna förutsättningar. Först och främst måsta man skilja mellan styrketräning, konditionsträning samt dressyr och träning för specifika tävlingsgrenar. styrketräning, handlar om hästens muskler och som man tränar genom markarbete och dressyr. Men just kondition handlar om hjärta, lungor och uthållighet. När man tränar konditionen tränar man upp hästens hjärta och lungkapacitet.

Man kan heller inte jämföra hästens kondition och en människas kondition. Hästen har redan från början bättre resurser, till exempel om man tittar på spannet mellan vilopuls och maxpuls. En människa med låg vilopuls kan ligga på 50 slag per minut med en maxpuls på ungefär 200 slag per minut. Hästen å sin sida har en vilopuls på 25 slag per minut fast en maxpuls på 240 slag per minut. Det är en mycket större skillnad. Dessutom är en häst som tränas rätt relativt lättränad jämfört med en människa. Här har du flera bra tips på träning för hästar.

 

Skritt

Skritt är en bra form av träning. Många förespråkar minst en timme 7 dagar i veckan.

 

Kombination trav och skritt

Ett välbeprövat och givande sätt att träna hästen är att kombinera trav och skritt. Det kan man göra i början är att man låter hästen trava ett tag, kanske under 2 minuter, sen skrittar man tills hästen inte är andfådd längre. Då ändrar man till trav igen och så håller man på och alternera mellan trav och skritt. När hästen har vant sig kan man öka till tre minuters trav, därefter fyra-fem minuter. Ett sådant träningspass kan med fördel få vara totalt 45-60 minuter.

 

Galoppträning i intervaller.

Ett av de mest vedertagna sätten att bygga upp en hästs kondition är galoppträning i intervaller.
Se till att hästen kan galoppera på ett bra underlag. Galoppera i balans och ligg så att hästen kommer upp nära maxpuls, ungefär 190-200 slag i minuten. Galopperar två minuter, vila därefter i två minuter och upprepa fyra gånger. Om det är uppförslutning på galoppsträckan får man lika bra effekt genom att galoppera endast en halv minut.

 

Klättring och backträning

Klättring bygger också kondition och när man kommer in i tävlingssäsongen så spetsas konditionen av själva tävlingarna. Börja med att skritta mycket och länge under de första dagarna för att bygga upp hästens kapacitet. Efter 3-5 dagar kan man börja klättra i uppförsbackar vilket inte bara är bra för kondition, men även bra för muskulatur och ger hästen en stark rygg. Sådan träning är därför idealisk för hästar som tävlar i hästhoppning.

Galoppträning i uppförslut har bra effekt för hästen även om backen inte har mer lutning än tio grader. Arbete i plana backar hjälper till att få upp puls, andning och muskelansträngning i lägre tempon än om hästen går på slät mark. Ju högre tempot är desto mer ansträngs hästens skelett, leder och senor – vilket i sin tur påverkar skaderisken. Uppförslut gör att hästen får samma träningseffekt i lägre fart vilket är en fördel som minskar skaderisken.