En häst kostar i regel 30 000 kronor. Den exakta inköpssumman varierar vanligtvis från mellan cirka 1 000 och 200 000 kronor, men tävlingshästar för trav och galopp kostar i många fall miljonbelopp. Hästens ålder, stamtavla och fysik är tre viktiga aspekter som påverkar priset.

Att köpa en häst är inte nödvändigtvis en dyr historia. Men innan du köper din häst är det viktigt att du har vetskap om vad du ska använda hästen till. Har du som mål att kunna tävla med den, ska den agera arbetshäst eller är du kanske ute efter en utställningshäst?

Hästar som inte ska användas för tävling eller utställning är inte världens dyraste hästar, och kostar ofta mellan 1 000 och 15 000 kronor. Tävlings- och utställningshästar kostar dock vanligtvis hundratusentals kronor, och i de fallen tillkommer även kostnader för luxuösa hästtransporter till tävlingar och utställningar.

 

Kan man skaffa en gratis häst?

Ja, men det är i regel en dålig idé. Om någon erbjuder dig en gratis häst finns det en överhängande risk för att den kommer bli en belastning rent utgiftsmässigt. Hästen kan exempelvis ha beteende- och/eller hälsoproblem, som i sin tur du måste behandla samt betala för.

Om du inte känner och litar på den person som erbjuder dig en gratis häst; tacka då nej!

 

5 kostnadsposter för att äga häst

  1. Mat: Utgifter för foder som du exempelvis köper på Granngården tillkommer. Matkostnaderna är omfattande såvida hästen inte regelbundet är ute på grönbete.
  2. Veterinärvård: Veterinärrelaterade utgifter likt sprutor, hälsokontroller samt akuta operationer är kostsamma.
  3. Utrustning: Du behöver en sadel, en träns samt eventuellt också tävlingstillbehör likt en dressyrgjord.
  4. Underhåll: Utgifter för exempelvis klippning samt hästskor tillkommer.
  5. Träning: Oavsett om du ämnar elitsatsa eller inte tillkommer ofta utgifter för ridlektioner.

 

Vad kostar det per månad att äga en häst?

Det kostar det i regel mellan 2 000 och 3 500 kronor per månad att äga en häst, vilket motsvarar en normal delbetalningssumma för en bil. Vi kan därför slutleda att det är dyrt att förfoga över en häst, så även om inköpspriset för hästen är lågt är de löpande kostnaderna nästan alltid stora.

 

Hur kan man finansiera en häst?

Det finns flera olika sätt att finansiera en häst. Vanliga finansieringssätt är privatlån, avbetalning, kontant eller delat ägande.

1. Privatlån

Ett privatlån (blancolån) kan du ansöka om online. Flera långivare accepterar ansökningar upp till 600 000SEK. Var försiktig med vilka lånevillkor du får och se till att använda olika jämförelsesajter för lån innan du tar ett beslut, ex. etablerade sajter såsom Enklare, Lånea.se eller Sambla.

2. Avbetalning

Avbetalning är en ungefärlig variant av privatlån. Avbetalningar innebär dock en längre återbetalningstid där du faktiskt ska betala av hästen. Privatlån är skapade för att betala ränta så länge som möjligt för banken.

3. Kontant

Att betala en häst kontant kan låta som det bästa alternativet. Dock om du ska köpa en häst för exempelvis kan du ta ett lån och sedan investera dina pengar. Då kan du genom dina inkomster från investeringar delvis betala av lånet gratis. Detta innebär en hög risk och är något du kan läsa vidare om här- 

4. Delat ägande

Flera hästägare väljer att deläga sina hästar med andra hästfantaster. Detta kan vara ett bra alternativ för dig som gillar att socialisera och ha delat jobb med hästen.

Det finns fler typer av finanseringsalternativ. Ovan är fyra vanliga alternativ, se till att granska dessa vidare så att de passar just din ekonomi. Glöm ej att jämföra lånen innan du bestämmer dig.