Finansiera Hästköp – Privatlån, Spara ihop kontanter eller köpa på avbetalning
Köpa häst är en stor investering och förutom inköp av själva hästen tillkommer det kontinuerliga kostnader. Se till att vara väl förberedd och undersök samtliga finansieringsalternativ. Vårt mål är att du ska få tillräckligt med information kring de olika finansieringsalternativen så att du känner dig trygg och gör ett bra beslut. Läs mer om:
- Flera olika sätt att finansiera ett hästköp
- Tänk på detta vid köp av häst
- Ta hänsyn till löpande kostnader med att äga häst
Flera olika sätt att finansiera ett hästköp
Det finns inga rätt eller fel när det kommer till finansiering. Många väljer att ta ett privat hästlån med bra villkor istället för avbetalning eller kontantköp. Flera långivare erbjuder möjligheterna till att ta ett utökat hästlån för att låntagaren ska kunna täcka ytterligare kostnader som hästen medför.
1. Ta ett privatlån
Ett hästlån är egentligen exakt samma finansieringsalternativ som ett privatlån. Vid privatlån kan du få låna upp till 600 000 kronor beroende på dina ekonomiska förutsättningar. Du kan utöver hästens inköpskostnad även låna till all övrig utrustning och ytterligare kostnader hästen medför. Ett annat alternativ är snabblån, men där är villkoren tuffare. De har ofta högre ränta och erbjuder bara summor upp till 50 000, vilket inte är det bästa alternativet för att finansiera ditt hästköp.
Viktigt att tänka på vid privatlån är att det finns flera låneförmedlare som jämför olika långivare och dess villkor och räntor. Se till att använda en trovärdig jämförelsesajt för att bli tilldelad det absolut förmånligaste privatlånet för just dig. Exempel på olika låneförmedlare är Enklare, Lånea och Sambla. Jämförelsemedlaren Lånea har funnits med sedan ett par år tillbaka och har valt att specifikt jämföra olika hästlån, läs vidare hos jämförelsesajten Lånea. Du kan annars vända dig direkt till din bank om du har goda relationer. Då har du möjligheten att konsolidera olika lån, pensioner och försäkringar.
2. Spara ihop kontanter
Om du inte vill ta ett lån för att köpa häst är ett annat alternativ att spara ihop pengarna själv. Du kan göra upp en budget och lägga undan en summa varje månad. Det kommer förmodligen att ta längre tid än när du tar ett lån, men du slipper skulder och betalningskrav. Beroende på hur lång sparhorisont du har kan det vara bra att investera dina pengar genom sparkonto eller fonder – läs vidare hos Hallåkonsument.se. Annars finns det risk för att inflationen jobbar emot dig.
3. Köpa häst på avbetalning
Ett tredje alternativ är att köpa en häst på avbetalning. Då är det viktigt att du och säljaren skriver ett avtal så att båda parter vet vad som gäller. I de flesta avtal bestäms det att säljaren har full äganderätt tills hela summan är betald. Det är vanligt att säljaren kräver någon form av säkerhet i form av dina tillgångar. Se till att anlita en jurist för att skriva avtal och bestämma vad som gäller. Juristen kan skriva en klausul som ger både dig som köpare och ägaren rätt till olika möjligheter med köpet. Exempelvis, om du är sen med en betalning så har du fortfarande rätt att fullfölja avbetalningen. Det finns ett forum sedan tidigare där hästägare har besvarat frågan kring att köpa häst på avbetalning. Läs vidare hos Bukefalos.se
- Kombinera olika finansieringsalternativ
Många hästintressenter har goda relationer i branschen. Du kan exempelvis dela kostnader med en annan spekulant eller ägaren. Därmed kan du välja att spara ihop pengar till halva summan eller ta lån för halva summan. Eller bli tilldelad ett bättre återbetalningsalternativ av hästägaren.
Du kan exempelvis få låna olika hästtillbehör av folk du har relationer med. Se till att söka dig runt eller prata med folk i branschen.
Det här ska du tänka på när du ska köpa häst
Det är många utgifter du bör ta hänsyn till inför ett hästköp. Här kommer en punktlista med några av de viktigaste utgifterna för att äga en häst:
- Hästens inköpspris – Läs vidare här på Hovturnen.
- Stallplats & eventuella bensinkostnader till och från stallet
- Näring och foder som hästen behöver
- Försäkringar som hästen behöver
- Hovslagare & veterinärvård
Flera hästägare tar hjälp av en medryttare för att få ner kostnaderna. Det går även att minska kostnaderna om du väljer att köpa begagnad utrustning istället för ny hästutrustning.
Löpande kostnader med hästägande
Enligt flera hästexperter & hästägare är kostnaden cirka 2 000 kronor i månaden för att äga en häst, förutsatt att stallhyran är exkluderad ur kostnaden. Exempel på löpande kostnader för hästen kan vara transport, salvor, foder, veterinärkostnader & hovslagare.
Viktig information att ta hänsyn till vid löpande kostnader:
- Tänk på att vid lån eller avbetalning så ska du även betala ränta och amortering utöver dessa månadskostnader.
- Tänk på att dessa månadskostnader är utöver de stora investeringar du redan har gjort..
Summa summarum kan du alltid fråga och jämföra med en hästägare och få eventuella fler tips.